Мальовица

Курорт Мальовица

Курортът Мальовица е разположен на 1710 метра надморска височина в местността Меча поляна над село Говедарци. От меча поляна се открива пряка панорама към връх Мальовица – емблемата на северозападна Рила планина. В курортът Мальовица се намира и още една емблема на българският туризъм – Централната Планинска Школа (ЦПШ).

И лято и зиме курортът Мальовица е посещаван от хиляди туристи – лятото е отправна точка за множество планински маршрути, а зимата е ски курорт с 2 ски писти, 1 ски път и два учебни плаца. От тази година има монтирано осветление и вече ще може да се кара вечерно време по ски пистите. Отделно има много възможности за фрирайд и ски туринг. Общо ски пистите са с 4км дължина, а най-високата точна е на 1978м надморска височина.

Нощно каране на Мальовица

Като съоръжения ски центъра разполага с 2 по-дълги ски влека, 3 учебни влека и една пътека за малки деца и шейни. Очаква се в близко време да има надграждане и замяна на остарялата техника с по-нова. Като цени ски център Мальовица е един от-най изгодните български курорти, а поради разположението си и надморската височина снежната покривка е обилна и изцяло естествена.

В близост до курорта се намира хижа Мальовица /1960м/, до нея се достига само пеш за около 45-60 минути през лятото. Стандартният маршрут за изкачване на връх Мальовица е покрай хижата и отнема около 3 часа.

Като настаняване в курорта Мальовица има няколко хотела, най-популярни са хотел Мальовица и хотел Ален мак. Чайната разположена на самата Меча поляна също предлага места за нощувка.

Категория