Узана

Узана

Местността Узана, която вече е курортен комплекс се намира в подножието на връх Исполин в Габровският Балкан, там се намира географският център на България.  До курорта се достига по асфалтов път с дължина от 25 км от Габрово. В Узана има няколко варианта за настаняване – хижи, къщи за гости, хотел и бунгала.

Местността Узана представлява обширна поляна на билото на балкана между 1220 до 1350 m  надморска височина. Това я прави идеална позиция за целогодишен курорт, като лятото е подходящ за почивка и летни преходи из красивият Балкан. Зимата е подходяща за ски спорт.

В местността се намират едноименната хижа Узана, която преди няколко години беше напълно обновена и ремонтирана. Също така наблизо се намира и хижа Исполин. Преходи и разходки може да правите до връх Исполин(1542м) за около час, на около 4 часа се намира хижа Мазалат, а проходът Шипка е на 2,5 часа пеша.

В Узана има няколко ски писти:

Завоят с дължина 1100 м
Студентска с дължина от 900 метра и 
Горската с дължина 300м

За съжаление всяка писта се управлява от различни стопани и за момента няма обща лифт карта са всички писти, а трябва да си плащате поотделно за всяка от тях. 

Оферти за почивка от други агенции:

Категория