Очаква се скорошно отпадане на ограничението за 100мл течности в ръчният багаж при полети

ограничението за 100мл течности в ръчният багаж

В последните близо 20 години беше наложено ограничение за ръчният багаж при самолетните полети – съдовете/бутилките за течности не трябва да надвишават 100мл обем, и като цяло не може да носите общо повече от 1л в ръчният багаж. Всъщност това се отнася само до ръчният багаж, който минава през проверка. След като сте проверени от търговската зона на летището може да си купувате неща в по-обемни опаковки.

Това правило за 100-те милилитра беше наложени поради съображения за сигурност. В последните години по летищата започнаха да се ползват високотехнологични CT скенери, които с помощта на Изкуствен Интелект лесно засичат възможните заплахи. Така че това правило за 100мл започва да се обезсмисля.

Вече няколко летища в Европа работят с такива скенери и премахнаха ограничението за 100мл. Това са международното летище Леонардо да Винчи в Рим, международното летище Teesside в графство Дърам, Обединеното кралство и летището Схипхол в Амстердам. Отделно немалко други летища работят с тези скенери и се очаква скоро и те да премахнат ограниченията.

Всъщност във Великобритания летищата ще са задължение най-късно до края на тази година да се оборудват със CT скенери и да отпаднат ограниченията за обем опаковка за течности. Като цяло в ЕС нещата се случват малко по-бавно, но се очаква до 2 години навсякъде полетите в Европа да са без това дразнещо ограничение за 100мл опаковка.