Юндола

Юндола

Юндола е едно много живописно малко курортно селище намираща се в едноименната местност разположена на границата между планините Рила и Родопи. Намира се на пътя между Велинград и Разлог, като разстоянието до Велинград е само 16км.

Юндола е дума от турският език и има значението на пазар за вълна. Именно на тамошните обширни поляни оградени от иглолистни гори в минали времена се е търгувало с вълна и други земеделски стоки.

В днешно време в горите или поляните на Юндола е изградено един малък китен планински курорт заключен между Рила на север и Родопи на юг. Именно заобикалящите го планински хребети предпазват местността от силни ветрове.

Бунгала и почивна база в Юндола

В Юндола има изградени няколко почивни бази и хотели, има множество бунгала и вили, както там се намира и едноименната хижа Юндола.

Подходящо там е както за летен туризъм, така и за зимна почивка с каране на ски. В близост се намира язовир Белмекен, както и спортната база на брега на язовира. В този регион се провеждат тренировките по ски-бягане и биатлон на българските спортисти.

Също така наблизо се намира и най-високата гара на Балканите – гара Аврамово, от където минава трасето на Родопската Теснолинейка – световно известна с публикации за нея в списания като Гуардаин.

Ски Писта Старина

Ски писта Старина в Юндола

В страни от пътя малко след Юндола в посока язовир Белмекен се намира ски писта Старина. Тя е с дължина от около 300 метра и денивелация от 50 метра, което я прави подходяща за начинаещи скиори. Обслужва се от ски влек тип паничка, като дневната карта за възрастни е 20 лева, а за деца до 12 години е 10лв. В близост до пистата има чайна и конна база, която предлага зимна разходка с пони за малки деца.

В Юндола има по-малка писта, която се намира в центъра на курорта в близост до хижа Юндола. Отделно към различните почивни станции има изградени преди години ски писти, като част от тях са възобновени или скоро ще бъдат вкарани в експлоатация. 

Категория