Теснолинейката в Родопите влезе в Топ 10 на ”The Guardian”

Теснолинейка родопи

Тези които са пътували с теснолинейката между Добринище и гара Септември знаят колко обаятелен е маршрута минаващ покрай горното течение на река Места, през най-високата гара Аврамови Колиби и през СПА столицата на България – Велинград.

А сега вече това пътуване с влак по линията на теснолинейката е признато и влезе в класацията на десетте най-добри пътувания с влак в Европа на британското издание The Guardian. В статията се посочва, че пътуването е бавно поради големите наклони и завои по теснолинейният път между Родопите и Рила.

Но за сметка на бавното пътуване, гледките виждани от прозореца на влака са уникално красиви – редуват се гледки към Пирин, Рила и Родопите, гледки към тесни дефилета и каньони, скални образувания, и гледки към просторни зелени гори и красиви поляни.

В изданието не са пропуснали да споменат и това, че цената за това удоволствие е много ниска, само 2.80 паунда за цялото пътуване в една посока.

Сред останалите 10 дестинации има такива маршрути в държави като Финландия, Испания, Франция, Швейцария, Чехия и  други.