Какви са рисковете при пътуване и епидемия от Коронавирус

Какви са рисковете при пътуване и епидемия от Коронавирус

Пътуването по време на епидемия от Корона вирус крие своите рискове, но както и при всяка друга дейност, когато човек е запознат с възможните рискове, то тогава той може да прецени по-правилно ситуацията и да вземе правилно решение. А реално ситуацията с този Корона вирус не е толкова страшна, колкото медиите се опитват да я представят.

Ето кои са основните рискове, които може да ви се случат ако пътувате при очертаваща се епидемия от Корона вирус:

  • Да се заразите
  • Да попаднете под карантина
  • Да ви отменят полета за връщане
  • Да ви пропадне резервирана почивка и да не може да си възстановите разходите

И така, да анализираме накратко гореспоменатите рискове, които е много вероятно да ви се случат ако предприемете пътуване в близките седмици.

Да се заразите

Вероятността да се заразите не е малка, дори можем да кажем че е много вероятна. Но това зависи от много неща, зависи от дестинацията която сте избрали и дали там има случаи на заболели от новият вирус COVID-19. Но дори и да няма заболели в момента на отиването ви, ситуацията може много бързо да се промени.

Вирусът е много заразен, ето и един конкретен пример: Стюард от Кореън Еър обслужващ полет между Лос Анджелис и Сеул е дал положителна проба за вируса, след това 31 пътника от същият този полет са дали положителни проби за вируса, предполага се че именно стюардът ги е заразил.

Относно заразяването с вируса не е толкова опасно ако сте в добро здраве, усложнения има при хора със съпътстващи заболявания като диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно, хора на хемодиализа и тн. Възрастта също има значение, колкото по-напреднала е възрастта, толкова по-тежко протича заболяването.

Но вие може да се заразите и ако си останете вкъщи, никой не знае кога епидемията ще почука и на вашата врата.

Да попаднете под карантина

Това се случи с българско семейство в хотел в Тенерифе, тъкмо са се настанили в хотела и друг гост на хотела е дал положителна проба за корона вируса. Следва карантина на целият хотел с над 1000 гости в него. Кофти късмет! Но това е един от рисковете да пътувате по време на епидемия от Covid-19

Да ви отменят полета или транспорта за връщане

Това е много реално да се случи, защото някои компании сред които и Българиа Еър отмениха полетите си до Милано. Други компании сред които и Wizz Air ще разредят полетите, ако ви се случи конкретният ваш полет да е отменен, то имате опциите да смените безплатно полета с друг, да си върнете парите на 100% в брой или на 120% в профила ви в Wizz Air.

Да ви пропадне резервирана почивка и да не може да си възстановите разходите

Но горните опции са само за полети, които са отменени. Ако вие самите решите да не пътувате, а полет има, то тогава можете и да загубите платените вече пари. Един от рисковете при предварителното закупуване на самолетни билети.

Същото важи и за резервациите на хотели, вили или къщи за гости, както и други разходи, които сте направили предварително.

Има разлика между това дали самостоятелно сте си организирали почивката или сте ползвали услугите на туроператор. При вторият случай при отмяна на резервацията вероятността да си възстановите разходите е много по-голяма.

Накрая да обобщим, рискове при пътуване следващите седмици има и то не малки, но това зависи от това как сме планирали нашата почивка или екскурзия, избраната дестинация и от това до колко се страхуваме от възможната епидемия от Корона Вируса Covid-19.