КЗП: При отказ от пакетно пътуване до Китай заради коронавируса потребителите получават цялата заплатена сума

Китай

Според Димитър Маргаритов, който е председател на КЗП, ако имате закупено пакетно пътуване до Китай или държава в района, то може да прекратите договорът си с туристическата компания и да ви бъде възстановена цялата платена до момента сума, поради възникнали извънредни обстоятелства.

„Законът е категоричен, че ние имаме право до началото на пътуването да прекратим договора, като получим обратно парите, които сме платили, без да имаме право на някакво допълнително обезщетение в резултат на това, че пътуването няма да се осъществи“, разясни той. „Трябва обаче да са възникнали непредвидени извънредни обстоятелства, като законът ясно дефинира какво означава това. В случая можем да приемем, че има такива обстоятелства, защото това е потвърдено и от официалните власти. В случая – в мястото на дестинацията – Китай, така също и тук, в България, Външно министерство е обявило четвърта степен, което означава, че не се препоръчват пътуванията в държавата Китай“, добави Маргаритов.

Но това е при случай, когато сте закупили пакет от туроператор. Ако сами сте си организирали пътуването, т.е ако сами сте си резервирали самолетните билети и хотела, то нещата са по-сложни, в повечето случаи дори е възможно да не можете да възстановите платената сума, особено за самолетните билети, но и това зависи с какви опции сте закупили билетите, дали може да се отложи датата на пътуване или да се възстанови част от платената сума.

Относно резервираните хотели, то там е по-вероятно да анулирате почивката си с малко загуби, но отново зависи през каква платформа за направени резервациите и какви са били условията, които сте приели.

Ако сте закупили пакет от туроператор и имате проблеми с отмяната на пътуването и връщането на парите си, то тогава може да пуснете жалка в КЗП.