Семково

Семково

Курортът Семково се намира в Рила планина на около 1600 метра надморска височина и на 17 км от град Белица. За курортът са характерни обширните поляни и иглолистните гори. Има и няколко ски писти, които работят само ако има натрупан достатъчно естествен сняг.

В курортът Семково има изградени няколко хотела и почивни бази. Една от най-известните там почивни бази е тази на Техническият университет, именно те поддържат част от ски влековете в курорта. Други емблематични хотели са Бор и Рила, който е с огромна база, но дълги години не работеше. В последните години частни инвеститори започнаха да възраждат хотел Рила.

хижа Семково

Хижа Семково се намира на брега на малко езерце на 1700 метра надморска височина близо до курорта в северна посока. Около хижата има места за пикник и барбекю, както и детска площадка с пързалка и люлки.

Ски писти в Семково

Относно ски пистите, то има няколко къси писти в курорта Семково. За начинаещи има 2 писти с бейби влекове. Едната е с дължина от само 50 метра и се намира пред една от почивните станции срещу хотел Бор. Другата лесна писта е Еделвайс, намира се по пътя към хижа Семково, има чайна там и пистата се обслужва от бейби влек.

Писта Едеквайс

По южните склонове в близост до писта Еделвайс са разположени други две писти за средно напреднали. Едната се явява нещо като продължение на Еделвайс – писта Аскер, тя продължава надолу по склона и минава зад базата на Техническият университет, именно там има и влек тип паничка, който ще ви изкачи до горната част на писта Еделвайс.

Точно на първият завой на влизане в Семково, преди хотел Рила се намира писта Юг, тя е с дължина от около 600 метра. На същият хребет, но от задната му северна страна са разположени 2 писти – Север 1 и Север 2, като 2-рата е най-дългата и най-трудна писта в курорта, дълга е 1100 метра и е с черна степен на трудност.

Категория