Пампорово

Пампорово е български планински ски курорт разположен в сърцето на Родопите, в подножието на връх Снежанка (1926 м) и отстоящ на 15км от областният град Смолян. От няколко години вече Пампорово и Чепеларе с пистите Мечи Чал са обединени в един по-мащабен ски курорт.

Надморската височина на Пампорово е 1650 метра, като най-високата точка на пистите се явява връх Снежанка. На разположение са над 10 писти с обща дължина 37 километра, те са обслужвани от 6 лифта и 7 влека. В ски зоната мечи чал е обособена писта с висока трудност и дължина от 3км, която е предвидена да приема стартове от световната купа по ски алпийски дисциплини.

Курортът Пампорово е добре изграден и е подходящ както за зимен ски туризъм, така и за лятна почивка на прохлада в планината. През зимата действат детски ски забавачници и училища за ски, където можете да оставите вашите деца. Неслучайно Пампорово е предпочитана дестинация от семейства с малки деца заради отличните условия, които се предлагат в детската ски градина за деца от 4 до 7 години и в ски училището за деца от 7 до 12 години.

Ако нямате ски оборудване, то можете да наемете такова на нормални цени в курорта.

Хотели в Пампорово

Относно хотелите в Пампорово ще намерите разнообразни оферти за настаняване, в курорта има три хотела с 5*, 6 хотела с 4* и множество други с 3*. Хотел Перелик е с 5* и освен настаняване предлага и SPA център, за който можете да получите отстъпка ако сте си закупили ски карта за обединената ски зона.

Ресторанти и заведения в Пампорово

За доброто похапване и развлечението на туристите се грижи персоналът на няколкото ресторанта, барове и нощни клубове в курорта. Впечатляващ е тематичният ресторант „Чевермето на Бай Панайот“ където в уюта на типичният за Родопите стил ще похапнете едно от най-добре приготвените агнешки чевермета по нашите земи, а и в целият свят.

А ако ви се пийва истинска ирландска бира, то това може да направите в ирландският бар „Дакс“ разположен в центъра на Пампорово. Любителите на нощният живот може да посетят също така английският пъб също разположен в центъра и помещаващ се на няколко нива и нощният клуб „План Б“ разположен в хотел 5* Перелик.

Летни активности в Пампорово

Както казахме Пампорово е планински курорт подходящ за посещения и през лятото. А имено тогава ще се насладите на прекрасните зелени планини Родопи. Това може да направите самостоятелно или с организирани пешеходни турове в планината. Обиколките с планински велосипеди също са много атрактивни, като в курорта има изграден байк парк и трасета за спускане, на които се провеждат и състезания по Ендуро и Даунхил.

Други активности, с които можете да се забавлявате през лятото са конната езда, риболовът, пейнтбол и други спортове на открито. В курорта има изградени футболно игрище, тенис кортове, дори има и терен за жива човешка джага.

За малките калпазани има изградени въжен парк и въжена градина с различни по трудност елементи и трасета, там малчуганите ще се забавляват и ще изразходват излишната си енергия. На територията на курорта има изградени и няколко алпийски тролея с дължина от по 30 метра.

През летният сезон има изградена гарантирана програма с различни активности всеки ден през седмицата, от джип сафари до посещение на пещери и разходка из прочутият Каньон на водопадите.

За тези които харесват по-спокойната и неангажираща от към активности почивка могат да се насладят на спокойствието, спа и уелнес процедурите в курорта. Такива има в 5 звездните хотели Перелик и Орловец.

Като цяло Пампорово е един чудесен планински курорт с добре изградена инфраструктура, подходящ както за зимният сезон, така и за прохладното лято в Родопите. Курорт подходящ за семейства с малки деца.

Категория