Как градчето Халщат страда от тълпите туристи заради „Замръзналото кралство“

Халщат в Австрия

Халщат е едно от най-красивите и китни градчета в Австрия разположено на брега на едноименното езерото на 50км от Зальбург. То е част от културното наследство на ЮНЕСКО, градчето съчетава средновековна архитектура с невероятно красивата природа наоколо. В този район е имало древни поселения от 5000г пр.н.е и в градчето се намира най-старата солна мина в света.

Но в последните години градчето страда от прекомерният наплив на туристи искащи да се докоснат до магията на Халщат. Не малка вина за това има анимационният филм „Замръзналото кралство“, в който градът Арендел е вдъхновен именно от Халщат. Освен това градчето има своето пълно копие изградено в Китай от китайски бизнесмен милиардер.

Тази популярност води до главоломно увеличение на туристите, като например през 2009-та година те са били по около 100 души дневно, докато през последната година достигат до 10 000 човека на ден. Това е прекалено много 780-те постоянни жители на Халщат, които се надяват потокът от туристи да намалее значително.