До кои държави може да се пътува БЕЗ Зелен Ковид Сертификат

 пътуване БЕЗ Зелен Ковид Сертификат

С намаляването на боледуващите от Ковид редица държави започнаха да облекчават противо-епедимичните мерки, като някои от тях вече не изискват зелен сертификат за влизането на тяхна територия. Т.е не е нужно нито да сте ваксинирани, нито да правите тест преди да пътувате до тази държава. Имайте предвид, че за връщане в България ви е необходим ковид сертификат.

Да започнем списъкът от близките до нас държави: Без зелен сертификат се влиза в Румъния, Сърбия, Черна Гора, Словения, Северна Макдеония и Турция, като за южната ни съседка важи само за преминаване през сухопътните граници. Ако летите за Турция ще ви е необходим ковид документа.

Очаква се преминаването на границата с Гърция да става без сертификат след Гергьовден, но тепърва ще се решава от властите в южната ни съседка. 

Скандинавските държави също отмениха изискването за представяне на зелен сертификат при влизане в тях, а това са Дания, Швеция и Норвегия.

Другаде в Европа можете да пътувате свободно в Полша, Унгария, Швейцария, Холандия, Великобритания, Ирландия, Исландия и на португалският остров Мадейра.

Извън Европа можете да пътувате до Мексико, Аруба, Доминика, Коста Рика, Ел Салвадор, Кения, Йордания и Монголия.

В България може да се влиза без сертификат от 10 дръжави - Република Северна Македония, Република Турция, Румъния, Република Сърбия, Унгария, Република Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет